Kérdés: Meddig váltható ki egy vény?

Válasz: Minden vény érvényességi ideje felírás dátumától számított szigorúan vett 3 hónap.

 

Kérdés: Mikortól váltható ki a vény?

Válasz: A vények kiválthatóságában változások történtek a közelmúltban. A vényeket a felírástól számítva 3 hónapig lehet kiváltani. Ha több vényen több havi mennyiséget írt fel az orvos, akkor vagy egyszerre, vagy a 3 hónapos érvényességi időn belül bármikor kiválthatóak. A régebbi szigorúbb szabályozás a teljes áron 50000 Ft feletti gyógyszereknél megmaradt.

 

Kérdés: Lehet-e egyszerre 3 havi receptet felíratni az orvosnál és egyszerre kiváltani a gyógyszertárban?

Válasz: Igen az orvosnál egyszerre felíratható 3 havi gyógyszer. Két változat lehetséges. Az egyik mikor egy receptre kerül a 3 havi mennyiség, ilyenkor megjegyzésként fel kell tüntetni, hogy 3 havi mennyiség vagy mettől meddig van ellátva a beteg gyógyszerrel. A másik mikor 3 külön receptet kap a beteg. A 3 recept felírási dátuma azonos, a felírástól számítva 3 hónapon belül bármikor kiválthatóak, akár egyszerre is.

 

Kérdés: Miért van egyes recepteken csak a hatóanyag felírva? És honnan tudjam melyiket válasszam?

Válasz: 2012 április 1-étől a koleszterin csökkentő gyógyszerek egy részénél megkezdődött a hatóanyag alapon történő gyógyszer felírás. Az orvos ilyenkor a hatóanyagot és erősségét írja fel. Megjegyzésként megjelölheti a beteg eddig szedett gyógyszerének nevét is. A patikában felkészült szakemberek segítik a beteget az azonos hatóanyagot, azonos mennyiségben tartalmazó gyógyszerek közül a legmegfelelőbbet kiválasztani.

 

Kérdés: Honnan lehet tudni, hogy mikor melyik patika az ügyeletes?

Válasz: Budapest 17. kerületében lévő 14 patika egymást heti váltásban követve látja el az ügyeletet. Az ügyeleti beosztás megtalálható mind a 14 patikánál kihelyezve, vagy a Budapesti ÁNTSZ honlapján és honlapunkon az Ügyelet infó menüpontban.