Fájdalomcsillapítás lehetőségei

A fájdalom mindenki számára ismert kellemetlen érzés, ami arra készteti az embereket, hogy elkerüljék, vagy megfelelően kezeljék a kialakulásának okát.

 

 

  • Kábító fájdalomcsillapítók: Nagyon hatékonyak a fájdalom enyhítésében, de sok a mellékhatásuk, ezért csak nagy fájdalmak enyhítésére használhatóak. Gyakran okoznak aluszékonyságot és székrekedést, különösen idősebb embereknél. Az utóbbit hashajtókkal, mint például a szennalevél vagy a fenolftalein, meg lehet előzni, illetve kezelni lehet.

  • Nem kábító fájdalomcsillapítók: Az összes nem ópioid analgetikum, kivéve a paracetamolt, a nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik.

    Az aszpirin, szájon át szedhető, és 4-6 órás mérsékelt fájdalomcsillapítást nyújt. Izgathatja a gyomrot, ami gyomorfekélyhez vezethet. Véralvadásgátló hatása miatt nagyobb valószínűséggel okoz vérzéseket test szerte. Nagyon nagy adagban súlyos mellékhatásai lehetnek.

    Mindegyik izgathatja a gyomrot és okozhat gyomorfekélyt, de a legtöbb szer az aszpirinnál sokkal kisebb mértékben. Savkötők szedése és az étkezés közbeni bevétele segíthet a fekély megelőzésében.

    A paracetamol nem befolyásolja a véralvadást, és nem okoz gyomorfekélyt vagy vérzést. Szájon át vagy végbélkúp formájában adják, hatása általában 4-6 óráig tart. Igen nagy adagok veszélyes mellékhatása lehet a májkárosodás.

  • Helyi és felületi érzéstelenítők: A fájdalmas területre vagy közvetlen környékére juttatják őket a fájdalomcsillapítás érdekében.

  • Gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítás: Gyakran segít a hideg vagy meleg borogatás alkalmazása a fájdalmas területen. Az illóolajok vérbőséget okoznak, ezzel mérsékelik a gyulladást, ezáltal hatnak fájdalomcsökkentőként, pl: rozmaring, eukaliptusz, borsmenta, zsálya, majoránna, boróka. Egyes gyógynövények gyulladáscsökkentők, hámregenerálók, ödémacsökkentők, és ennek köszönhetik fájdalomcsillapító hatásukat. Ilyenek a fűzfa-, nyírfakéreg, a kamilla, a macskakarom, a legyezőfű, a zsálya, a körömvirág, az árnika és a fekete nadálytő.

A különböző fájdalomcsillapító módszerek egymással kombinálhatóak a hatás elérése és fokozása céljából. De minden esetben kérje ki orvosa és gyógyszerésze tanácsát, a mellékhatások és nem kívánt események elkerülése érdekében.Módosítás: (2013. május 23. csütörtök, 06:10)